طرح توجیهی پرورش گوسفند داشتی به بررسی تولید این محصول پرداخته است. گوسفند داشتی به گوسفندانی اطلاق می شود که با هدف استفاده از گوشتشان پرورش داده نمی شوند. گله های گوسفند داشتی معمولا از چندین میش و یک یا چند عدد قوچ گله تشکیل می شود. سودآوری پرورش گله های داشتی از محل فروش بره، پشم و شیر گوسفندان است، درست ماننده آنچه که در روستاها پرورش داده می شود. به طور کلی گوسفندان را به دو روش داشتی و پرواربندی پرورش می دهند. افزایش جمعیت و در پی آن افزایش تقاضا برای محصولات دامی سبب ایجاد روش های نوین در پرورش گوسفندان شده است.
این روش ها بر روی افزایش بهره وری تمرکز کرده اند تا بتوان از امکانات محدود حداکثر استفاده را برد. اصلاح نژادی یکی از روش های نوین در جهت افزایش بهره وری از دام است. گوسفندانی که با این روش تولید می شوند، سریع تر وزن می گیرند، شیر بیش تری تولید می کنند و چرخه تولید سرعت بیش تری پیدا می کند. از دیگر آثار مثبت تولید به روش اصلاح نژادی، چند قلو زایی یا دوقلو زایی گوسفندان است که تاثیر خوبی در سرعت ازدیاد و رشد آن ها خواهد داشت.
در طرح توجیهی پرورش گوسفند داشتی به نژادها، روش های پرورش گوسفند داشتی، انواع جایگاه گوسفند داشتی و تحلیل بازار گوسفند داشتی پرداخته شده است.
انواع نژاد گوسفندان ایرانی
بررسی انواع نژاد گوسفند ایرانی بر اساس معیارهایی نظیر، منطقه پرورش گوسفند، نوع تولید، دارا بودن یا نداشتن دنبه، اندازه جثه گوسفند، نوع پشم، انجام می شود. هم اکنون در کشور ایران بالغ بر 27 گونه نژاد گوسفند شناسایی و ثبت شده که دسته بندی آن ها کار آسانی نیست، چرا که در بخش بندی نژادی عوامل وراثتی و محیطی متعددی دخیل می باشد.
تحلیل جهانی پرورش گوسفند داشتی
بررسی جهانی طرح توجیهی پرورش گوسفند داشتی نشان دهنده سطح بالای فعالیت این صنعت در جهان است، به طوری که کشور چین با بالاترین میزان تولید در صدر جدول تولیدکنندگان گوسفند داشتی در جهان قرار دارد و رتبه های بعدی آن متعلق به کشورهای اروپایی، استرالیا، نیوزلند، ترکیه، هند، ازبکستان، روسیه می باشد.
میزان پرورش گوسفند داشتی در ایران در سطح بین المللی با کشورهای پاکستان، مراکش، عربستان صعودی، سوریه، سودان، نیجریه و .. برابری می کند.
تحلیل SWOT پرورش گوسفند داشتی در کشور ایران
نقاط قوت:
منابع طبیعی: کشور ایران دارای منابع غنی و متنوعی از دشت ها و پوشش های گیاهی برای پرورش گوسفند داشتی است. ازین منابع می توان به مراتع، مناطق دشتی و کوهستانی اشاره کرد.
تاریخچه پرورش: کشورمان ایران تاریخچه فراوانی در پرورش دام به خصوص گوسفندان داشتی دارد به طوری که همچنان به صورت غیر صنعتی در بسیاری از شهرستان های کشور شاهد پرورش گوسفند داشتی هستیم.
تقاضا: با توجه به فرهنگ مردم ایران در مصرف گوشت گوسفند، استفاده از محصولات دامی و همچنین جمعیت بالای 85 میلیونی، تقاضا برای محصولات دامی زیاد است.
نقاط ضعف:
نوآوری و فن آوری: ایران به نسبت سایر کشورهای پیشرفته جهان نتوانسته تا فناوری و نوآوری را در پرورش گوسفند داشتی پیاده کند.
کسری سرمایه: بسیاری از پرورش دهندگان ایرانی به دلیل محدودیت های سرمایه ای امکان توسعه صنعت را ندارند.
کالای جایگزین: سیاست های اشتباه در مدیریت عرضه و تقاضای گوشت، واردات گوشت های منجمد و تعیین دستوری قیمت ها نیز سبب آسیب این صنعت شده است.
فرصت ها:
صادارات: بازار بزرگ کشورهای همسایه می تواند منبع درآمد ارزی مناسبی برای این صنعت داشته باشد.
ایجاد ارزش افزوده: تولید محصولات جدید از گوشت گوسفند، مانند سوسیس، بیکن، گوشت های خشک شده و .. با توجه به ذائقه و سلیقه بازار صادراتی می تواند فرصت مناسبی برای توسعه صنعت ایجاد کند.
تهدیدها:
بحران های طبیعی: مانند بیماری ها، بلایای طبیعی ممکن است این کسب و کار را دچار بحران کند.
رقابت بین المللی: حضور بازیگران بین المللی در همسایگی ما نظیر ترکیه، سوریه، عربستان صعودی و .. می توانند چالش های جدی برای تولید کننده گوسفند داشتی ایجاد کند.
به طور کلی سرمایه گذاری در صنعت پرورش گوسفند داشتنی به دلیل تقاضای بالای داخلی می تواند سودآور باشد. این مهم با مدیریت صحیح منابع، شناخت درست از بازار و بکارگیری روش های نوین تولید میسر خواهد شد.
روش پرورش گوسفند داشتی
به منظور پرورش گوسفند داشتی در فضای مسقف باید به ازای هر گوسفند 5.5 متر مربع و در فضای غیر مسقف 5.2 متر مربع فضا در نظر گرفت. برخی از دیگر شرایط محیطی پرورش گوسفند داشتی در زیر آورده شده است:
- زمین محل پرورش دام از زمین های اطراف بلند تر باشد تا از ورود آب های جاری به محل پرورش گوسفند داشتی جلوگیری شود.
- سعی کنید در مناطق سردسیر جایگاه پرورش رو به آفتاب باشد.
- به جهت وزش باد توجه کنید تا از سمت مناطق کوهستانی به جایگاه شما بوزد.
- زمین را با شیب مناسب طراحی کنید تا آب های جاری نظیر باران در محوطه پرورش شما ساکن نشود.
- بیش ترین بهره را از نور خورشید ببرید و تلاش شود تا ساختمان نورگیری بالایی داشته باشد.
- بیش از ظرفیت آغل خود، گوسفند نگهداری نکنید.
- حتما دیوار، کف و سقف جایگاه پرورش محکم، غیرقابل نفوذ و قابل شست و شو باشد.
- مساحت بهاربند باید دو برابر فضای مسقف باشد.
به منظور حفظ مسائل زیست محیطی و جلوگیری از انتشار آلودگی و بیماری های دامی، فاصله محل اجرای طرح از رودخانه ها، مناطق مسکونی، تاسیساتی نظیر جاده و صنایع، واحدهای دام پرورش و مرغداری حفظ شود.
تجهیزات مورد نیاز پرورش گوسفند داشتی
در طرح توجیهی پرورش گوسفند داشتی تجهیزات زیر مورد نیاز می باشد:
آخور، آبشخور، آسیاب، دستگاه علوفه افکن، میکسر، دستگاه شیردوش، باسکول، سطل های حمل شیر، دستگاه بسته بندی علوفه، تب سنج، فرغون، داروهای مخصوص و مورد نیاز دام.
تجهیزات مورد نیاز کنترل دمای محیط پرورش گوسفند داشتی نظیر هواکش، دماسنج
تجهیزات دامپزشکی مورد نیاز نظیر سوندهای ادرار در سایزهای مختلف، نخ بخیه، سرسوزن، لوله آزمایش برای گرفتن خون گوسفندان
تجهیزات دام پروری دیگر نظیر آنتی بیوتیک ها، چسب و باند، سم چین، انواع اسپری های ضد عفونی کننده و دفع کننده حشرات
تجهیزات مورد نیاز فضای نگهداری نظیر محل نگهداری خوراک و علوفه، محل قرنظینه، جایی برای وزن کشی گوسفندان، فضای شیردوشی و حمام
کد آیسیک طرح توجیهی پرورش گوسفند داشتی
متداول ترین دسته بندی و طبقه بندی در فعالیت های اقتصادی همان تقسیم بندی آیسیک است. تقسیم بندی آیسیک طبق تعریف عبارت است از: طبقه بندی و دسته بندی استاندارد بین المللی فعالیت های اقتصادی، این دسته بندی با توجه به نوع صنعت و محصول تولید شده به هر یک از کدهای دو، چهار و هشت و ده رقمی اختصاص داده می شود، کدهای آیسیک مرتبط با طرح توجیهی پرورش گوسفند داشتی در زیر آورده شده است.
کدآیسیک پرورش و نگهداری گاو، گوسفند، اسب، الاغ، قاطر، شبه اسب و قاطر پوزکی، تولید شیر خام: 0121
خلاصه سرمایه گذاری طرح توجیهی پرورش گوسفند داشتی
ظرفیت تولید سالانه: 12000 راس دام
مساحت زمین موردنیاز: 490.000 مترمربع
زیربنای کل: 130.000 مترمربع
نیروی انسانی لازم: 52 نفر
میزان سرمایه گذاری ثابت: 11 میلیون دلار
ارزش ماشین آلات و تجهیزات: 0.05 میلیون دلار
نرخ بازده داخلی در سال مبنا: 36 درصد
این مطلب در جهت آگاهی نسبی سرمایه گذار با طرح توجیهی پرورش گوسفند داشتی نوشته شده است و ارقام سرمایه گذاری تقریبی است.
استفاده از کلیه مطالب این سایت برای عموم آزاد می باشد، فقط در راستای حفظ زحمات تیم تولید محتوی ما خواهشمندیم در صورت برداشت از این محتوی لینک ما را درج نمایید. باسپاس