طرح توجیهی برای چه مواردی استفاده میشود؟
این موضوع کاملاً به مرحله کسب و کار شما و نیازهای خاص آن بستگی دارد. اگر در مراحل ابتدایی هستید، از طرح توجیهی برای مدیریت عدم قطعیتها و پاسخ به شکها و سوالات اولیه استفاده خواهید کرد. اگر به دنبال تأمین مالی هستید، از طرح توجیهی خود برای توضیح ارزش کسب و کارتان به سرمایهگذاران و وامدهندگان احتمالی استفاده میکنید.
وقتی طرح توجیهی ب هدرستی تهیه شود، میتواند به شما در راهاندازی، مدیریت و رشد موفقیت آمیز کسب و کار تان کمک کند. البته این فقط یک معرفی ساده از اهداف طرح توجیهی است. بیایید کاربردهای طرح توجیهی را در هر مرحله از کسب و کار بررسی کنیم.
چگونه از طرح توجیهی در زمان راهاندازی کسبوکار استفاده کنیم؟
در زمان شروع یک کسب و کار جدید، طرح توجیهی به شما کمک میکند تا ابعاد مختلف را بررسی، تعریف و به هم متصل کنید. شما نوع کسب و کاری که قصد راهاندازی آن را دارید، بازار هدف خود و نحوه عملکرد بخشهای مختلف کسب و کار تان را ارزیابی میکنید.
در اینجا روشهای کلیدی برای استفاده از طرح توجیهی جهت راهاندازی موفقیتآمیز کسبوکار آورده شده است:
1- ارزیابی و توسعه ایده کسب و کار
آیا ایده کسب و کار شما معتبر است؟ آیا ارزش دنبال کردن را دارد؟ آیا بهاندازه کافی فروش خواهد داشت تا هزینهها و مخارج را پوشش دهد؟ چه کسان دیگری کار مشابهی انجام میدهند؟
طرح توجیهی شما به پاسخ دادن به این سؤالات حیاتی کمک میکند. این طرح شما را در فرآیند انجام تخمینهای آگاهانه برای هر بخش از کسب و کار تان راهنمایی میکند. این شامل برنامهریزی مالی اولیه، پیشبینی فروش، هزینههای کالاهای فروختهشده، مخارج و جریان نقدینگی است. همچنین استراتژی، تاکتیکها، نقاط عطف اصلی و شاخصهای موفقیت خود را تعیین میکنید.
ارزیابی ایده با تدوین یک طرح به شما اطمینان میدهد که آماده هستید و ریسک را به حداقل رساندهاید. نیازی نیست همه چیز را به طور کامل توسعه دهید، اما باید بهاندازهای بدانید که بتوانید ارزشمند و پایدار بودن ایده خود را تعیین کنید. آیا نباید قبل از پذیرش ریسک بتوانید این موارد را برای خودتان یادداشت کنید؟
ساده و مختصر شروع کنید. یک طرح توجیهی خلاصه تهیه کنید که شامل لیستهای نشانهگذاریشده و پیشبینیها باشد. این طرح را فقط برای خودتان و اعضای تیمتان نگه دارید و آن را به افراد بیرونی نشان ندهید.
در نهایت، هدف شما این است که بتوانید به سؤالات بزرگ پاسخ دهید: آیا این واقعاً یک ایده خوب است؟ آیا عملی است؟ آیا میتوانید آن را بهطور منطقی اجرا کنید؟
2- اطلاعرسانی به برندینگ و مأموریت شما
نوشتن یک طرح توجیهی تنها به ارزیابی ایده کسب و کار شما کمک نمیکند، بلکه اطمینان میدهد که شما عملیات اصلی کسب و کار خود را بهطور کامل مشخص کردهاید تا مردم بتوانند شرکت شما را شناسایی، دوست داشته باشند و به آن اعتماد کنند. این موارد در برندینگ، پیشنهاد ارزش و مأموریت شرکت شما گنجانده شده است.
برندینگ تماماً به نحوه ظاهر و احساس کسب و کار شما مربوط میشود. بیانیه مأموریت شما سپس به تعریف آنچه برند شما نمایندگی میکند کمک میکند. سپس پیشنهاد ارزش شما بهطور رسمی توضیح میدهد که چگونه محصولات و خدمات شما بهطور مؤثر نیازهای مشتریان بالقوه شما را برطرف میکند.
سعی در خوشحال کردن همه افراد معمولاً به شکست منتهی میشود. ایجاد این موارد از ابتدا، تمرکز شما را به سمت افراد مناسب هدایت میکند. از طریق تحقیقات بازار مؤثر، شما موقعیت برند آگاهانهای ایجاد میکنید که طراحی شده است تا به یک مخاطب خاص برسد و با آن همراستا شود.
3- شناسایی شکافهای حرفهای
همانطور که نمیتوانید همه افراد را خدمترسانی کنید، نمیتوانید در همه جنبههای مربوط به راهاندازی یک کسب و کار موفق نیز متخصص باشید. شاید شما در زمینه صنعت خاصی تخصص داشته باشید، مهارتهای مدیریت قوی یا مجموعهای از مهارتهای ویژه. با این حال، ممکن است در حوزههایی مانند حسابداری، خدمات مشتری یا بازاریابی کاملاً آماده نباشید.
تهیه یک طرح توجیهی به شما این امکان را میدهد که بخشهای عملیاتی که با آنها آشنایی ندارید را بررسی کرده و شکافهای مهارتی که باید پر کنید را ارزیابی کنید. حتی بدون تجربه، سعی خواهید کرد عملکردهای طرح بازاریابی، پیشبینیهای مالی، کانالهای فروش و غیره را ترسیم کنید. در بخشی از این فرآیند، همچنین میتوانید به نقشها یا حوزههای عملیاتی خاصی که نیاز به برونسپاری یا پر کردن آنها دارید اشاره کنید.
این موضوع مستقیماً به جذب حرفهایها برای پیوستن به تیم شما و هماهنگسازی آن با نقاط عطف و استراتژی راهاندازی کسب و کار تان مرتبط میشود. این کار به شما کمک میکند زمان مناسب برای جذب افراد بیشتر را تعیین کنید. همچنین به سرمایهگذاران نشان میدهد که شما به آینده فکر میکنید و ضعفهای خود را به خوبی درک کردهاید.
4- ارتباط با مشاوران
طرح توجیهی شما میتواند یک معرفی عالی برای همکاری با مشاوران، راهنمایان و سازمانهای توسعه کسب و کار باشد. بهترین مثال در ایالات متحده است، جایی که بیش از 1,000 مرکز توسعه کسب و کار کوچک (SBDC) کارگاهها، مشاورهها و مربیگری برای صاحبان کسب و کار کوچک و کارآفرینان ارائه میدهند. آنها واقعاً قدردان این هستند که صاحبان کسبوکار یک طرح توجیهی به عنوان بخشی از ارتباط خود داشته باشند.
علاوه بر این روابط رسمی با مشاوران، روابط غیررسمی وجود دارد که ممکن است با گذشت زمان به مربیگری تبدیل شود. ممکن است این فرد یک صاحب کسب و کار دیگر، کسی که شما به او پیشنهاد میدهید، یک کارمند، یا کسی باشد که به طور تصادفی در یک رویداد شبکهسازی با او ارتباط برقرار میکنید.
در اینجا است که طرح توجیهی شما میتواند ابزاری عالی برای توضیح کسب و کار به کسی باشد که ممکن است بتواند در آن کمک کند. فقط نسخهای خلاصه و مختصر از طرح خود یا حتی فقط خلاصه اجرایی آن را آماده نگه دارید تا بتوانید به راحتی آن را به اشتراک بگذارید.
5- ارتباط و همکاری با تأمینکنندگان
صاحبان کسب و کار از پیشبینیها و صورتهای مالی برای مدیریت منابع، تأمینکنندگان، پیمانکاران و موجودی خود استفاده میکنند. شما فروش و هزینهها را از قبل پیشبینی میکنید، نتایج واقعی را مرور کرده و بر اساس آنها اصلاحات لازم را انجام میدهید.
بررسی منظم فروش و هزینههای پیشبینیشده میتواند تصمیمات خرید شما را بهبود بخشد و موجودی را بهینهسازی کند. موجودی زیاد میتواند فشار زیادی به نقدینگی وارد کند، در حالی که موجودی کم میتواند تولید و فروش را تحت تأثیر قرار دهد.
درک وضعیت مالی شما همچنین باعث میشود که ارتباط با تأمینکنندگان و فروشندگان راحتتر شود. شما آماده خواهید بود که برنامههای رشد خود را مطرح کنید، قیمتگذاری محصولات یا خدمات را مذاکره کنید و تغییرات موجودی را بررسی کنید. طرح توجیهی شما حتی میتواند بخش کلیدی در پیشنهاد یک اتحاد استراتژیک با یک تأمینکننده باشد.
اهمیت طرح توجیهی در اینجا این است که اطمینان حاصل کنید کاملاً آماده این گفتوگوها هستید. شما در زمانی که ناگهان با بحران نقدینگی یا اضافه موجودی روبهرو میشوید، دچار نگرانی نمیشوید. بلکه از طرح خود برای پیشبینی و آمادگی استفاده میکنید.
چگونه از طرح توجیهی برای جذب سرمایه استفاده کنیم
یک گام اجتنابناپذیر برای اکثر کسب و کارهای موجود، پیگیری جذب سرمایه است. این ممکن است در مراحل اولیه عمر یک کسب و کار رخ دهد تا به راهاندازی آن کمک کند، یا ممکن است سالها طول بکشد تا کسب و کار به سطح رشد بیشتری نیاز پیدا کند. در اینجا روشهای خاصی وجود دارد که میتوانید از طرح توجیهی خود برای جذب موفق سرمایه و ارائه آن به سرمایهگذاران احتمالی استفاده کنید.
6- تثبیت نیازهای مالی شما
در سالها تجربه در سرمایهگذاریهای فرشته، دیدهام که بسیاری از تلاشها برای جذب سرمایه به دلیل این که کارآفرینان و صاحبان کسب و کار نمیدانند به چه میزان پول نیاز دارند، شکست خوردهاند. سرمایهگذاران همیشه میخواهند بدانند که به چه مقدار پول نیاز دارید و آن را صرف چه چیزی خواهید کرد. بانکها هم انتظار دارند که شما برای دریافت وام، مبلغ مشخصی را درخواست کنید.
قبل از این که به دنبال وام بروید یا پیشنهادی ارائه دهید، باید بدانید که چقدر سرمایه نیاز دارید. میتوانید از طرح توجیهی خود برای برآورد این مبلغ استفاده کنید. این طرح همچنین نشان خواهد داد که چرا به این پول نیاز دارید، آن را چگونه خرج خواهید کرد و چگونه به رشد کسب و کار کمک خواهد کرد.
این فرآیند با تخمینهای آگاهانه شما درباره فروش، هزینهها، مخارج و جریان نقدی آغاز میشود. اگر پیشبینیها نشان دهند که میتوانید بدون پول دیگران به راه بیافتید، نفس راحتی خواهید کشید چون نیازی به سرمایهگذاری یا وام ندارید. اگر پیشبینیها نشاندهنده کسری باشد، احتمالاً همان کسری مقدار پولی است که برای جذب سرمایه نیاز دارید.
7- پشتیبانی برای درخواستهای وام
طرح توجیهی شما بهترین مستندات حمایتی برای ارائه درخواست وام است. اکثر وامهای بانکی تجاری و به ویژه درخواستهای وامهای پشتیبانیشده توسط اداره کسب و کار های کوچک (SBA) نیاز به طرح توجیهی به عنوان بخشی از فرآیند دارند. طرح توجیهی شما باید شامل اطلاعات مالی اساسی شما، از جمله فروش، هزینهها، مخارج و صورتهای جریان نقدی باشد. همچنین باید نشان دهد که چرا به سرمایه نیاز دارید، آن را چگونه خرج خواهید کرد و چگونه آن را بازپرداخت خواهید کرد.
این روزها لزوماً نیازی به یک مستند طولانی و رسمی از طرح توجیهی نیست. اغلب یک طرح توجیهی مختصر کافی است تا درخواست وام را پشتیبانی کند. این طرح شامل اعداد اساسی، به علاوه خلاصههای کوتاهی از استراتژی، تاکتیکها، نقاط عطف اصلی و شاخصها خواهد بود.
8- هدایت ارائه شما به سرمایهگذاران
من دیدهام که بنیانگذاران به دلیل عدم توانایی در پاسخ به سوالات رایجی که پیش میآید، در ارائه خود شکست خوردهاند. سوالاتی مانند:
- پیشبینی شما برای مخارج بازاریابی چقدر است؟
- حاشیه سود ناخالص شما چقدر است؟
- فرض شما برای تعداد کارکنان چقدر است؟
این سوالات میتواند به معنای مرگ فرصت شما برای جذب سرمایه باشد. سرمایهگذاران بلافاصله متوجه خواهند شد که اگر شما طرحی برای پشتیبانی از ارائه خود نداشته باشید.
یک افسانه مهم که باید از بین برد این است که سرمایهگذاران طرحهای توجیهی را نمیخوانند. واقعیت این است که سرمایهگذاران اغلب پیشنهادها را تنها بر اساس خلاصهای از آن رد میکنند، بدون آنکه کل طرح را خوانده باشند. اما وقتی آنها پیشنهاد، خلاصه و ارائه را پسندیدند، به طرح توجیهی کامل نیاز دارند تا فرآیند دقتسنجی (due diligence) را هدایت کنند.
در طول 12 سال تجربه با یک گروه سرمایهگذاری فرشته، هیچگاه ندیدهام که سرمایهگذاری بدون مطالعه دقیق طرح توجیهی انجام شود. به طور خلاصه، شما باید طرح توجیهی خود را آماده داشته باشید. این طرح ارائه شما را تقویت کرده و حرکت به مرحله بعدی برای جذب سرمایه را بسیار آسانتر میکند.
9- مدیریت سرمایه پس از دریافت آن
داشتن یک طرح توجیهی فقط به شما کمک نمیکند که سرمایه جذب کنید، بلکه به شما در مدیریت مؤثر آن نیز کمک میکند. شما این موضوع را در گزارشی اولیه از نحوه استفاده از وجوه تعیین کرده و بهطور فعال با سرمایهگذاران از طریق فرآیند برنامهریزی کسب و کار مداوم در ارتباط خواهید بود. این بدین معنا نیست که شما مجبور به پیروی دقیق از استراتژی اولیه خود خواهید بود، بلکه به شما این امکان را میدهد که نحوه استفاده از سرمایه خود را بهینهسازی کنید.
نتایج را شامل اعداد اساسی و اجرایی پیگیری کنید. این نتایج را بهطور منظم مرور کرده و در صورت لزوم آنها را اصلاح کنید. از این فرآیند برای ارائه بهروزرسانیهای لازم به بانکها یا سرمایهگذاران استفاده کنید. به این ترتیب، شما در هنگام درخواست برای صورتهای مالی و استراتژی خود، مجبور نخواهید بود که بهسرعت همه چیز را جمعآوری کنید.
چگونه از طرح توجیهی برای مدیریت و رشد کسب و کار خود استفاده کنیم
بهترین و رایجترین استفاده مستمر از طرح توجیهی شما، هدایت، مدیریت و رشد کسبوکار است. طرح توجیهی برای استفاده شماست تا کسبوکار خود را بهتر مدیریت کنید. به برنامهریزی کسبوکار برای کسب و کارتان بهعنوان یک سیستم فکر کنید که شبیه به سیستم هدایت در خودرو است.
اهداف بلندمدت مقصد هستند. استراتژی، تاکتیکها، اجرا و بودجههای ضروری مسیر هستند. پیگیری و مرور اطلاعات بهروز گزینههایی هستند که هنگام رانندگی میسازید. اینها به شما کمک میکنند تا تعیین کنید که آیا باید مسیر خود را تنظیم کنید یا همچنان به مسیر خود ادامه دهید.
شناخت این استفاده اصلی از طرح توجیهی به شما کمک میکند که بر آنچه که برای کسب و کار شما ضروری است و آنچه که نیاز ندارید، تمرکز کنید. شما میتوانید به جای یک مستند برنامهریزی کسب و کار رسمی و بزرگ، از یک طرح توجیهی یک صفحهای استفاده کنید. در اینجا روشهای کلیدی استفاده از طرح توجیهی برای مدیریت مؤثر کسب و کار و رشد آن آورده شده است.
10- تدوین استراتژی و تاکتیکهای لازم برای اجرای آن
از طرح توجیهی خود برای روشن کردن استراتژی، تعیین تاکتیکهای لازم برای پشتیبانی از آن و پیگیری اجرای آن استفاده کنید. نیازی به نوشتن توضیحات مفصل نیست. میتوانید فقط با استفاده از نکات برجسته و فهرستهای کوتاه که جنبههای اصلی طرح شما را خلاصه کرده و به شما یادآوری میکنند، کار کنید.
این را بهعنوان ابزاری برای حفظ تمرکز در نظر بگیرید. بیشتر صاحبان کسب و کار و کارآفرینان میخواهند هر کاری که میتوانند برای راضی کردن همه مشتریان انجام دهند. من هم همیشه همینطور با کسب و کارم رفتار میکردم.
اما آنچه که در دنیای واقعی میآموزیم این است که در کسب و کارهای کوچک، اصل جایگزینی وجود دارد. آنچه ما انجام میدهیم، چیزهایی را که نمیتوانیم انجام دهیم حذف میکند.
11- نظارت و اندازهگیری عملکرد کسب و کار
این موضوع مستقیماً با تدوین استراتژی و تاکتیکها ارتباط دارد، اما شایسته تمرکز خاص خود است. طرح توجیهی شما نه تنها برای تعریف نقاط عطف، شاخصهای عملکرد کلیدی و معیارهای موفقیت مفید است، بلکه ابزار ارزشمندی برای پیگیری و اندازهگیری این دادهها بهطور مستمر است.
داشتن این شاخصها بهطور مستقیم در طرح شما تضمین میکند که همیشه عملکرد ملموس را به استراتژی کلی خود پیوند میدهید. این کار بازبینیها و اصلاحات عملکردی را بسیار آسانتر میکند. و اگر در مراحل بعدی به سرمایهگذاری نیاز داشته باشید، این امر روند آمادهسازی طرح شما برای ارائه حرفهای را بسیار آسانتر خواهد کرد.
12- بررسی سناریوهای احتمالی
تحلیل “چه-اگر” که بیشتر به آن تحلیل سناریو گفته میشود، به شما این امکان را میدهد که بررسی کنید چه اتفاقاتی ممکن است برای کسب و کار شما در سناریوهای مختلف بیفتد.
- اگر شعبه دیگری باز کنیم چه میشود؟
- اگر قیمتها را تغییر دهیم چه میشود؟
- اگر یک کارمند دیگر استخدام کنیم چه اتفاقی میافتد؟
- اگر نتوانیم به اهداف فروش خود برسیم، چه پیش خواهد آمد؟
شما میتوانید از طرح توجیهی خود بهعنوان ابزاری برای تحلیل سناریوها استفاده کنید. طرح فعلی خود را بهعنوان محتملترین سناریو ذخیره کنید. سپس از پیشبینیهای خود برای توسعه حداقل یک سناریو مالی بدترین حالت و بهترین حالت استفاده کنید. از اینجا، میتوانید استراتژیهای خاصی را در طرح خود برای بهرهبرداری از فرصتها و آمادگی برای بحرانها مشخص کنید.
13- برنامهریزی برای اصلاحات در پاسخ به بحران
با توجه به بحران، شما میتوانید بهراحتی از طرح خود برای توسعه یک استراتژی واکنش اضطراری استفاده کنید. بهعنوان مثال، زمانی که کرونا تقریباً همه چیز را بهطور ناگهانی تغییر داد، صاحبان کسب و کارهایی که طرحهای توجیهی خوبی داشتند، توانستند بسیار سریعتر خود را تطبیق دهند. استفاده از طرح توجیهی بهعنوان یک داشبورد عملکرد، استراتژی، تاکتیکها، شاخصها، نقاط عطف و پیشبینیهای ضروری را در یک مکان جمعآوری میکند.
این به صاحبان کسب و کارها این امکان را میدهد که بهسرعت پیشبینیهای خود را درباره کاهش درآمد بررسی کرده و سپس هزینهها را بهگونهای تنظیم کنند که بتوانند جبران کنند. آنها نمایی از نقاط عطف مورد نظر و عملکرد در برابر شاخصها داشتند و قادر بودند زمانبندی، برنامهریزی و اولویتها را برای مقابله با بحران تنظیم کنند.
14- تعیین زمان مناسب برای ابتکارات رشد
مشابه با برنامه ریزی برای بحران، شما میتوانید از طرح توجیهی خود برای آمادهسازی بهتر کسب و کار جهت پذیرش ابتکارات رشد استفاده کنید. بهجای حدس و گمان کورکورانه در مورد نیاز به سرمایهگذاری بیشتر برای دستیابی به رشد، میتوانید حول نوسانات درآمد، هزینهها، مخارج و اولویتها هماهنگ کنید.
برای مثال، ممکن است زمان بهینهای برای راهاندازی یک وبسایت جدید، شعبه دوم یا حتی محصول اضافی وجود داشته باشد. هرکدام از این ابتکارات فرصتهایی برای کسب سود قابل توجه بههمراه دارند، اما در صورتی که بهدرستی اجرا نشوند، خطرات زیادی نیز خواهند داشت. در هرکدام از این شرایط، شما میتوانید از طرح توجیهی خود برای درک بهتر تأثیر راهاندازی وبسایت، شعبه، محصول یا هر چیز دیگری بر کسب و کار خود استفاده کنید.
چه زمانی برای کسب موفقیت نیاز دارید؟ بازگشت سرمایه (ROI) مورد نیاز برای موفقیت چیست؟ آیا به اندازه کافی پول برای سرمایه گذاری در آن دارید؟
شما میتوانید به همه این سوالات پاسخ دهید و از فرصتهای رشد با استفاده از طرح توجیهی خود بهطور کامل بهرهبرداری کنید.
15- بهروزرسانی طرح توجیهی بر اساس نتایج واقعی
استفاده از طرح توجیهی برای پیگیری استراتژی، تاکتیکها و اجرای آن اولین گام است. گام بعدی این است که بهطور منظم طرح خود را مرور کنید تا دید دقیقی از نتایج واقعی خود داشته باشید.
هدف از مرور طرح و پیگیری نتایج این است که بتوانید کسب و کار خود را با اصلاحات لازم هدایت کنید. تحلیل مقایسهای طرح و نتایج واقعی برای این کار بسیار مناسب است.
زمانی که در بررسی طرح، نتایج متفاوت از آنچه انتظار داشتید بهدست آید، همیشه با این معضل روبرو خواهید شد که آیا باید طرح را تغییر دهید یا اجرای آن را اصلاح کنید. وقتی نتایج بهتر از حد انتظار باشد، باید تصمیم بگیرید که آیا طرح را تغییر دهید تا از آنچه که مؤثر است بهرهبرداری کنید. و وقتی خبرهای بدی دارید، باید تصمیم بگیرید که آیا ناامیدی به معنای تغییر طرح است یا فقط بهبود اجرای آن.
در هر صورت، استفاده از طرح به این شکل به این معنی است که شما زمان بیشتری را برای مرور اختصاص میدهید و زمان کمتری را صرف جمعآوری دادهها میکنید.
سایر روش های استفاده از طرح توجیهی
علاوه بر این فهرست، برخی موارد خاص و کمتر رایج برای استفاده از طرح توجیهی کسب و کار وجود دارد. اگر قصد دارید کسب وک ار خود را بفروشید، طرح توجیهی میتواند به خریداران کمک کند تا پیش از خرید اطلاعات لازم را کسب کنند. طرح توجیهی همچنین میتواند به طرفهای درگیر در طلاق یا اجرای وصیتنامه کمک کند. علاوه بر این، میتواند برای تدوین یک برنامه استمرار در هنگام انتقال کسب و کار به یک عضو خانواده یا کارمند مفید باشد.
در نهایت، طرح توجیهی برای تعیین ارزیابی کسب و کار برای مقاصدی مانند فروش، تسویهحسابهای قانونی و مالیات ضروری است. تمام این استفادهها بهطور کلی به سادهسازی جنبههای قانونی فروش، انتقال یا ارزیابی کسب و کار کمک میکنند. مشابه با این که داشتن طرح توجیهی آماده به شما کمک میکند تا برای درخواست تأمین مالی آماده باشید، میتواند نیاز به انجام کار اضافی در این سناریوها را نیز از بین ببرد.
چطور اطمینان حاصل کنید که از طرح خود بهطور مؤثر استفاده میکنید؟
برنامهریزی کسب و کار بهترین راه برای دستیابی به اهداف شماست. این فرآیند استراتژی، تاکتیک ها، فعالیت های کسب وکار و تیمکاری را هماهنگ میکند و نتایج را اولویت بندی میکند. احتمالاً شما کاربردهای خاصتری برای طرح کسب و کار خود پیدا خواهید کرد که در این 15 مورد ذکر نشده است.
برای شروع طرح توجیهی خود، قالب رایگان طرح کسب و کار ما را دانلود کنید. این قالب تمامی آنچه که برای ایجاد یک طرح کسب و کار ساختاریافته نیاز دارید را در اختیار شما قرار میدهد و همچنین شامل راهنماییها و نکات از کارآفرینان با تجربه است.