چرا داشتن طرح توجیهی اهمیت دارد

طرح کسب و کار سندی است که به تفصیل اهداف شرکت و نحوه برنامه ریزی آن برای دستیابی به اهداف خود را مشخص می کند. یک طرح تجاری یک نقشه راه مکتوب برای شرکت از دیدگاه بازاریابی، مالی و عملیاتی ترسیم می کند. هم استارت آپ ها و هم شرکت های تاسیس شده از طرح های تجاری استفاده می کنند.

طرح کسب و کار یک سند مهم است که مخاطبان خارجی و داخلی یک شرکت را هدف قرار می دهد. به عنوان مثال، یک طرح تجاری برای جذب سرمایه گذاری قبل از اینکه یک شرکت سابقه اثبات شده ای ایجاد کند، استفاده می شود. همچنین می تواند به تضمین وام از موسسات مالی کمک کند.

علاوه بر این، یک طرح کسب و کار می تواند برای حفظ تیم اجرایی یک شرکت در یک صفحه در مورد موارد اقدام استراتژیک و هدف برای رسیدن به اهداف تعیین شده مفید باشد.

اگرچه آنها به ویژه برای مشاغل جدید مفید هستند، اما هر شرکتی باید یک طرح تجاری داشته باشد. در حالت ایده آل، این طرح به طور دوره ای بررسی و به روز می شود تا اهدافی را که برآورده شده اند یا تغییر داده اند منعکس کند. گاهی اوقات، یک طرح کسب و کار جدید برای کسب و کاری ایجاد می شود که تصمیم گرفته در مسیر جدیدی حرکت کند.

 

درک طرح های تجاری
طرح کسب و کار یک سند اساسی است که هر کسب و کار جدید باید قبل از شروع فعالیت داشته باشد. در واقع، بانک‌ها و شرکت‌های سرمایه‌گذاری خطرپذیر معمولاً قبل از بررسی اینکه آیا سرمایه‌ای را برای کسب‌وکارهای جدید فراهم می‌کنند یا خیر، نیاز به یک طرح توجیهی مناسب دارند.

فعالیت بدون طرح توجیهی معمولاً ایده خوبی نیست. در واقع، تعداد بسیار کمی از شرکت‌ها می‌توانند بدون آن دوام زیادی داشته باشند. ایجاد (و پایبندی به) یک طرح توجیهی خوب مزایایی دارد. این ها شامل توانایی فکر کردن از طریق ایده ها قبل از سرمایه گذاری بیش از حد بر روی آن ها و کار کردن از طریق موانع احتمالی موفقیت است.

یک طرح توجیهی خوب باید تمام هزینه های پیش بینی شده و مشکلات احتمالی هر تصمیمی که یک شرکت می گیرد را مشخص کند. برنامه های تجاری، حتی در میان رقبا در همان صنعت، به ندرت یکسان هستند. با این حال، آن‌ها می‌توانند عناصر اساسی یکسانی داشته باشند، مانند خلاصه‌ای اجرایی از کسب‌وکار و توضیحات دقیق عملیات، محصولات و خدمات، و پیش‌بینی‌های مالی آن. یک طرح توجیهی همچنین بیان می کند که چگونه کسب و کار قصد دارد به اهداف خود دست یابد.

 

چگونه یک طرح تجاری بنویسیم
یک طرح توجیهی خوب سنجیده و مدون می تواند برای یک شرکت ارزش زیادی داشته باشد. در حالی که الگوهایی وجود دارد که می توانید از آنها برای نوشتن یک طرح توجیهی استفاده کنید، سعی کنید از تولید یک نتیجه عمومی خودداری کنید. این طرح باید شامل نمای کلی و در صورت امکان جزئیات صنعتی باشد که کسب و کار بخشی از آن خواهد بود. باید توضیح دهد که چگونه کسب و کار خود را از رقبای خود متمایز می کند.

با ساختار اساسی شروع کنید: خلاصه اجرایی، شرح شرکت، تجزیه و تحلیل بازار، توضیحات محصول یا خدمات، استراتژی بازاریابی، پیش‌بینی‌های مالی، و پیوست (که شامل اسناد و داده‌هایی است که بخش‌های اصلی را پشتیبانی می‌کنند). این بخش ها یا عناصر یک طرح توجیهی در زیر مشخص شده است.

هنگامی که طرح توجیهی خود را می نویسید، لازم نیست به شدت از طرح یا الگوی طرح کسب و کار خاصی پیروی کنید. فقط از بخش هایی استفاده کنید که برای کسب و کار خاص شما و نیازهای آن بیش ترین معنا را دارند.

طرح‌های تجاری سنتی از ترکیبی از بخش‌های زیر استفاده می‌کنند. طرح شما همچنین ممکن است شامل هر گونه درخواست بودجه ای باشد که می کنید. صرف نظر از این، سعی کنید بدنه اصلی برنامه خود را در حدود 15-25 صفحه نگه دارید.

 

عناصر یک طرح کسب و کار
طول طرح توجیهی در هر کسب و کار بسیار متفاوت است. در نظر بگیرید که اطلاعات اولیه را در یک سند 15 تا 25 صفحه ای قرار دهید. سپس، سایر عناصر حیاتی که فضای زیادی را اشغال می کنند – مانند درخواست های ثبت اختراع – می توانند در سند اصلی ارجاع داده شوند و به عنوان ضمیمه گنجانده شوند.

همانطور که در بالا ذکر شد، هیچ دو طرح تجاری یکسان نیستند. با این حال، آنها تمایل دارند عناصر مشابهی داشته باشند. در زیر برخی از بخش های رایج و کلیدی یک طرح توجیهی آورده شده است.

خلاصه اجرایی: این بخش شرکت را تشریح می کند و بیانیه ماموریت را به همراه هر گونه اطلاعاتی در مورد رهبری، کارکنان، عملیات و مکان شرکت در بر می گیرد.
محصولات و خدمات: در اینجا، شرکت می‌تواند محصولات و خدماتی را که ارائه می‌کند و همچنین ممکن است شامل قیمت‌گذاری، طول عمر محصول و مزایایی برای مصرف‌کننده باشد، مشخص کند. سایر عواملی که ممکن است به این بخش وارد شوند عبارتند از فرآیندهای تولید و ساخت، هر گونه حق ثبت اختراعی که شرکت ممکن است داشته باشد، و همچنین فناوری اختصاصی. اطلاعات مربوط به تحقیق و توسعه (R&D) نیز می تواند در اینجا گنجانده شود.
تجزیه و تحلیل بازار: یک شرکت نیاز به مدیریت خوبی در صنعت خود و همچنین بازار هدف خود دارد. در این بخش از طرح، رقابت یک شرکت و نحوه قرار گرفتن شرکت در صنعت، همراه با نقاط قوت و ضعف نسبی آن توضیح داده می شود. همچنین تقاضای مصرف‌کننده مورد انتظار برای محصولات یا خدمات یک شرکت و اینکه چقدر آسان یا دشوار است گرفتن سهم بازار از شرکت‌های فعلی را توضیح می‌دهد.
استراتژی بازاریابی: این بخش توضیح می دهد که چگونه شرکت پایگاه مشتری خود را جذب و حفظ می کند و چگونه قصد دارد به مصرف کننده برسد. یک کانال توزیع واضح باید مشخص شود. این بخش همچنین طرح‌های کمپین تبلیغاتی و بازاریابی و انواع رسانه‌هایی را که این کمپین‌ها استفاده خواهند کرد، توضیح می‌دهد.
برنامه ریزی مالی: این بخش باید شامل برنامه ریزی ها و پیش بینی های مالی یک شرکت باشد. صورت‌های مالی، ترازنامه و سایر اطلاعات مالی ممکن است برای کسب‌وکارهای مستقر درج شود. کسب‌وکارهای جدید شامل اهداف و برآوردهای چند سال اول به‌علاوه توصیفی از سرمایه‌گذاران بالقوه خواهند بود.
بودجه: هر شرکتی نیاز به بودجه دارد. این بخش باید شامل هزینه های مربوط به نیروی انسانی، توسعه، تولید، بازاریابی و سایر هزینه های مرتبط با کسب و کار باشد.

 

ملاحظات خاص
پیش بینی های مالی
یک طرح توجیهی کامل باید شامل مجموعه ای از پیش بینی های مالی برای کسب و کار باشد. این صورت‌های مالی آینده‌نگر اغلب صورت‌های مالی پیش‌فرض یا به‌طور ساده «پرو فرم» نامیده می‌شوند. آن ها شامل بودجه کلی، نیازهای مالی جاری و پیش بینی شده، تحلیل بازار و استراتژی بازاریابی شرکت می شوند.

ملاحظات دیگر برای طرح کسب و کار
یک دلیل اصلی برای طرح کسب و کار این است که به مالکان تصویر روشنی از اهداف، منابع، هزینه‌های بالقوه و معایب تصمیمات تجاری خاص ارائه دهد. یک طرح توجیهی باید به آن ها کمک کند تا قبل از اجرای ایده های خود، ساختارهای خود را اصلاح کنند. همچنین به مالکان این امکان را می دهد تا نوع تامین مالی مورد نیاز برای راه اندازی و راه اندازی کسب و کار خود را پیش بینی کنند.

اگر جنبه‌های جالبی از کسب‌وکار وجود دارد، باید آن‌ها را برجسته کرده و در صورت نیاز برای جذب منابع مالی استفاده کرد. برای مثال، تجارت خودروهای الکتریکی تسلا موتورز اساساً تنها به عنوان یک طرح تجاری آغاز شد.

نکته مهم این است که یک طرح تجاری نباید یک سند ثابت باشد. همانطور که یک تجارت رشد می کند و تغییر می کند، برنامه کسب و کار نیز باید تغییر کند. بررسی سالانه شرکت و طرح آن به یک کارآفرین یا گروهی از مالکان اجازه می‌دهد تا برنامه را بر اساس موفقیت‌ها، شکست‌ها و سایر اطلاعات جدید به‌روزرسانی کنند. این فرصتی را برای اندازه گیری توانایی طرح برای کمک به رشد شرکت فراهم می کند. به طرح توجیهی به عنوان یک سند زنده فکر کنید که با کسب و کار شما تکامل می یابد.

 کارشناسان ما از طریق وب سایت ایران صنعت در خدمت شما هستند تا با ارائه بهترین خدمات مشاوره طرح توجیهی، مسیری مناسب برای کسب کارتان را ترسیم نمایید. با ما درتماس باشید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
خانه