پیچ دک چیست و چطور یک نمونه حرفه ای از آن را بسازیم+ فایل رایگان

یک Pitch Deck (پیچ دک) خوب طراحی‌شده ابزاری ضروری برای جلب سرمایه کسب‌وکار است. این ابزار به شما کمک می‌کند تا به‌صورت بصری نشان دهید چرا کسب‌وکار شما ارزشمند است و  به‌ عنوان مکملی ایده‌آل برای معرفی کوتاه (elevator pitch) شما عمل کند.

 Pitch Deck (پیچ دک) چیست؟

یک (پیچ دک) Pitch Deck، که با نام‌های دیگری مانند Slide Deck یا Start-up Deck نیز شناخته می‌شود، یک ارائه است که نمایی کوتاه اما جامع از کسب‌وکار شما ارائه می‌دهد. این ارائه باید نکات کلیدی برنامه کسب‌وکار شما، محصولات و خدماتی که ارائه می‌کنید، پیش‌بینی‌های مالی در سطح کلان، و نیازهای سرمایه‌گذاری‌تان را پوشش دهد.

Pitch Deck شما باید به‌عنوان یک سند بصری مستقل قابل درک باشد، اما نقش اصلی آن ابزاری برای روایت داستان کسب‌وکار شماست.

اگر به دنبال جذب سرمایه برای کسب‌وکارتان هستید، داشتن یک (پیچ دک)  Pitch Deck چشمگیر یکی از اجزای کلیدی ابزارهای جذب سرمایه شماست. یک Pitch Deck عالی سرمایه‌گذاران احتمالی را به ایده شما علاقه‌مند می‌کند و آن‌ها را وارد گفت‌وگو درباره کسب‌وکارتان می‌کند، با امید به اینکه این گفت‌وگو به سرمایه‌گذاری منجر شود.

در این مقاله، فرمولی را برای محتوایی که باید در Pitch Deck خود بگنجانید، به شما ارائه خواهم داد.

این دانش حاصل شنیدن صدها—و شاید هزاران—ارائه کوتاه و  (پیچ دک)  Pitch Deck‌ از کارآفرینان مختلف است. من انواع مختلفی از Pitch Deckها و سبک‌های ارائه را دیده‌ام و به این نتیجه رسیده‌ام که یک فرمول ساده وجود دارد که همیشه جواب می‌دهد.

علاوه بر این، خودم نیز در طول سال‌ها Pitch Deckهایی ساخته‌ام و آن‌ها را به شرکت‌های سرمایه‌گذاری بزرگ ارائه کرده‌ام. از این تجربه‌ها نکات زیادی درباره مؤثر بودن و نبودن روش‌های مختلف آموخته‌ام.

هدف یک (پیچ دک) Pitch Deck چیست؟

شاید عجیب به نظر برسد، اما هدف اصلی یک Pitch Deck جذب سرمایه نیست. بله، درست خواندید! هدف واقعی Pitch Deck این است که شما را به جلسه بعدی برساند.

به یاد داشته باشید که (پیچ دک) Pitch Deck و ارائه شما احتمالاً اولین چیزهایی هستند که یک سرمایه‌گذار برای آشنایی با شرکت شما می‌بیند. از آنجا که سرمایه‌گذاری‌ها به‌ندرت پس از یک جلسه انجام می‌شوند، هدف شما ایجاد علاقه نسبت به کسب‌وکار خود است. شما می‌خواهید سرمایه‌گذاران پس از شنیدن ارائه شما کنجکاو شوند و درخواست اطلاعات بیشتری کنند، نه اینکه پس از جلسه شما را بدرقه کنند.

بنابراین، درحالی‌که یک Pitch Deck قوی برای جذب سرمایه بسیار مهم است، هدف اصلی آن این است که شما را به گام بعدی برساند: یک جلسه دیگر و درخواست اطلاعات بیشتر.

چه مواردی باید در Pitch Deck (پیچ دک) خود بگنجانید؟

با اینکه هر کسب ‌و کاری منحصر به فرد است (و ارزش بررسی چند نمونه وجود دارد)، من دریافته‌ام که ساختار زیر برای اکثر کسب‌وکارها کارآمد است و احتمالاً می‌تواند توجه سرمایه‌گذاران احتمالی را جلب کند. برای شروع، قالب رایگان Pitch Deck ما را دانلود کنید و در ادامه برای درک اهمیت ۱۱ اسلاید زیر هنگام تهیه Pitch Deck (پیچ دک) خود، ادامه مطلب را بخوانید.

جهت دریافت فایل نمونه رایگان (پیچ دک) رو لینک کلیک کنید.
tarhnevis+Investor+Pitch+Deck+Template+-+PowerPoint

1- چشم‌انداز و پیشنهاد ارزش

این اسلاید باید یک مرور کوتاه و یک جمله‌ای از کسب‌وکار شما و ارزشی که به مشتریان خود ارائه می‌دهید باشد. این جمله باید کوتاه و ساده باشد. یک روش خوب برای فکر کردن به این اسلاید این است که آن را مانند یک توییت کوتاه در نظر بگیرید — کسب‌وکار خود را در ۱۴۰ کاراکتر یا کمتر به شکلی توضیح دهید که والدینتان هم متوجه شوند.

برای شرکت‌های تکنولوژیکی، معمول است که پیشنهاد ارزش خود را با مقایسه‌ای با یک شرکت معروف دیگر بیان کنند. به عنوان مثال، بسیاری از (پیچ دک)  Pitch Deckها با عباراتی مانند این شروع می‌شوند:

  • “ما Uber برای حیوانات خانگی هستیم”
  • “ما Netflix برای بازی‌های ویدیویی هستیم”

این مقایسه‌ها می‌تواند مفید باشد، اما باید مراقب باشید که اطمینان حاصل کنید مقایسه شما منطقی است و صرفاً از یک شرکت برجسته مانند Uber برای اشاره به پتانسیل رشد استفاده نمی‌کنید. مدل کسب ‌و کار شما باید واقعاً مشابه شرکتی باشد که به آن اشاره می‌کنید.

2- مشکل

اگر شما مشکلی را در دنیا حل نمی‌کنید، برای کسب‌وکار خود مسیر سختی پیش رو خواهید داشت.

از این اسلاید برای صحبت درباره مشکلی که در حال حل آن هستید و کسانی که با این مشکل مواجه‌اند استفاده کنید. می‌توانید درباره راه‌حل‌های فعلی در بازار صحبت کنید، اما نباید زمان زیادی را به بررسی رقبا اختصاص دهید—این کار را می‌توانید در اسلایدهای بعدی انجام دهید.

ایده‌آل این است که وقتی مشکل را تعریف می‌کنید، سعی کنید یک داستان قابل ارتباط بیان کنید. هرچقدر که بتوانید مشکل را واقعی‌تر و ملموس‌تر نشان دهید، سرمایه‌گذاران شما بیشتر کسب‌وکار و اهداف شما را درک خواهند کرد.

3- بازار هدف و فرصت

از این اسلاید برای گسترش توضیح در مورد مشتری ایده‌آل خود و تعداد آن‌ها استفاده کنید. اندازه کل بازار چقدر است و چگونه کسب‌وکار خود را در بازار قرار می‌دهید؟ اگر داده‌های لازم را دارید، سرمایه‌گذاران می‌خواهند بدانند که افراد یا کسب‌وکارها در حال حاضر چقدر برای این بازار هزینه می‌کنند تا از اندازه کل بازار آگاه شوند. اینجاست که شما داستان مربوط به دامنه و مقیاس مشکلی که در حال حل آن هستید را بیان می‌کنید.

اگر برای کسب‌وکار شما منطقی است، ممکن است بخواهید بازار خود را به بخش‌هایی تقسیم کنید که هرکدام را با انواع مختلفی از بازاریابی و شاید انواع مختلفی از پیشنهادات محصول پوشش دهید.

با این حال، در این اسلاید دقت کنید. وسوسه‌انگیز است که بخواهید بازار خود را به بزرگترین اندازه ممکن تعریف کنید. اما سرمایه‌گذاران خواهند خواست ببینند که شما یک بازار خاص و قابل دسترس دارید. هرچقدر که بازار شما خاص‌تر باشد، Pitch شما واقع‌ بینانه‌تر به نظر می‌رسد.

4- راه‌حل

در این بخش، زمان آن است که به توصیف محصول یا خدمت خود بپردازید. توضیح دهید که چگونه مشتریان از محصول شما استفاده می‌کنند و چگونه این محصول مشکلاتی را که در اسلاید دوم ذکر کردید، حل می‌کند.

ممکن است وسوسه شوید که این اسلاید را به ابتدای Pitch Deck خود منتقل کنید، اما سعی کنید در برابر این وسوسه مقاومت کنید. این یک داستان‌گویی کلاسیک است که در آن ابتدا مشکل را مطرح می‌کنید و نشان می‌دهید که این مشکل چقدر برای افراد مختلف جدی است. حالا محصول یا خدمت شما وارد عمل می‌شود تا به حل این مشکل کمک کند.

بسیاری از کارآفرینان بیشتر بر محصول خود تمرکز دارند، در حالی که باید تمرکزشان بر روی مشتریان و مشکلاتی باشد که آن‌ها با آن‌ها روبه‌رو هستند. سعی کنید Pitch Deck خود را با این فرمت نگه دارید تا داستان بهتری را روایت کنید.

اگر ممکن است، از تصاویر و داستان‌ها برای توصیف راه‌حل خود استفاده کنید. نمایش دادن تقریباً همیشه از توضیح دادن بهتر است.

5- مدل درآمد یا مدل کسب‌وکار

حالا که محصول یا خدمت خود را توضیح داده‌اید، باید در مورد نحوه کسب درآمد صحبت کنید. چه مبلغی از مشتریان دریافت می‌کنید و چه کسانی هزینه‌ها را پرداخت می‌کنند؟ برای برخی کسب‌وکارها (مثل سایت‌های محتوایی)، تبلیغ‌کنندگان به جای کاربران هزینه‌ها را پرداخت می‌کنند، بنابراین مهم است که جزئیات این بخش را به طور کامل توضیح دهید.

شما همچنین می‌توانید در این بخش به بررسی وضعیت رقابتی بپردازید و توضیح دهید که چگونه قیمت‌گذاری شما با بازار بزرگ‌تر هم‌خوانی دارد. آیا شما یک ارائه‌دهنده با قیمت بالا و لوکس هستید، یا یک پیشنهاد اقتصادی که راه‌حل‌های موجود در بازار را با قیمت پایین‌تر زیر سؤال می‌برد؟

6-  پیشرفت و اعتبار/نقشه‌راه

اگر تاکنون فروش داشته‌اید یا کاربران اولیه از محصول شما استفاده کرده‌اند، در این بخش به آن اشاره کنید. سرمایه‌گذاران می‌خواهند ببینند که شما بخشی از مدل کسب‌وکار خود را اثبات کرده‌اید، زیرا این موضوع ریسک را کاهش می‌دهد. بنابراین هر گونه مدرک یا شاهدی که نشان دهد راه‌حل شما مشکل مورد نظر را حل می‌کند، بسیار قدرتمند است.

همچنین می‌توانید از این اسلاید برای صحبت درباره دستاوردهای خود استفاده کنید. چه اهداف بزرگی تاکنون محقق کرده‌اید و گام‌های بعدی مهمی که قصد دارید بردارید، چه هستند؟ یک نقشه‌راه محصول یا شرکت که دستاوردهای کلیدی را نشان دهد، در اینجا مفید خواهد بود.

7- استراتژی بازاریابی و فروش

چگونه قصد دارید توجه مشتریان را جلب کنید و فرآیند فروش شما چگونه خواهد بود؟ از این اسلاید برای شرح برنامه بازاریابی و فروش خود استفاده کنید. شما باید تاکتیک‌های کلیدی که قصد دارید برای معرفی محصول خود به مشتریان بالقوه استفاده کنید، را توضیح دهید.

یافتن و جذب مشتریان گاهی اوقات بزرگ‌ترین چالش برای یک استارتاپ است، بنابراین نشان دادن اینکه شما درک محکمی از چگونگی دستیابی به بازار هدف خود دارید و چه کانال‌های فروشی را قصد دارید استفاده کنید، بسیار مهم است.

اگر فرآیند بازاریابی و فروش شما با رقبا متفاوت است، ضروری است که این تفاوت‌ها را در این بخش برجسته کنید.

8- تیم

چرا شما و تیمتان افراد مناسبی برای ساخت و رشد این شرکت هستید؟ چه تجربیاتی دارید که دیگران ندارند؟ اعضای کلیدی تیم خود را معرفی کنید، موفقیت‌های آن‌ها در شرکت‌های دیگر را بیان کنید و تخصص‌های کلیدی که به تیم شما می‌آورند را برجسته کنید.

حتی اگر تیم کاملی هنوز ندارید، پست‌های کلیدی که هنوز باید پر کنید را شناسایی کنید و توضیح دهید که چرا این پست‌ها برای رشد شرکت حیاتی هستند.

9- مالیات

سرمایه‌گذاران انتظار دارند که مالیات شما را ببینند: پیش‌بینی فروش، صورت سود و زیان (که به آن صورت سود و زیان هم گفته می‌شود) و پیش‌بینی جریان نقدی حداقل برای سه سال.

اما برای (پیچ دک) Pitch Deck شما، نباید از جدول‌های مالی عمیق استفاده کنید که خواندن و مصرف آن‌ها در قالب ارائه دشوار باشد. خود را محدود به نمودارهایی کنید که فروش، تعداد کل مشتریان، هزینه‌های کل و سود را نشان دهند.

باید آماده باشید تا فرضیات اساسی که برای رسیدن به اهداف فروش خود انجام داده‌اید را توضیح دهید و کلیدی‌ترین عواملی که هزینه‌ها را ایجاد می‌کنند، ذکر کنید.

به یاد داشته باشید که سعی کنید واقع‌بینانه باشید. سرمایه‌گذاران همیشه پیش‌بینی‌های “چوب هاکی” را می‌بینند و معمولاً پیش‌بینی‌های شما را نصف می‌کنند. اگر بتوانید رشد خود را بر اساس پیشرفت‌هایی که تاکنون داشته‌اید یا مقایسه با شرکتی مشابه در صنعت مربوطه توضیح دهید، این موضوع بسیار مفید است.

10- رقابت

هر کسب‌وکاری به نحوی رقابت دارد. حتی اگر بازار کاملاً جدیدی را ایجاد کنید، مشتریان بالقوه شما امروز از راه‌حل‌های جایگزین برای حل مشکلات خود استفاده می‌کنند.

توضیح دهید که چگونه در چشم‌انداز رقابتی قرار می‌گیرید و چگونه از رقبای موجود متفاوت هستید. چه مزایای کلیدی دارید که رقبا ندارند یا آیا “سسی مخفی” دارید که دیگران ندارند؟

کلید اینجا این است که توضیح دهید چگونه از سایر بازیگران بازار متفاوت هستید و چرا مشتریان شما را انتخاب خواهند کرد.

11- سرمایه‌گذاری و استفاده از وجوه

در نهایت، وقت آن رسیده که درخواست پول کنید. همین‌طور که در حال آماده کردن Pitch Deck (پیچ دک) هستید، درست است؟ می‌دانم—گفتم که هدف از (پیچ دک) Pitch Deck جذب سرمایه نیست. این هنوز درست است، اما سرمایه‌گذاران احتمالی نیاز دارند بدانند که به دنبال چه مقدار پول هستید.

مهم‌تر از همه، باید بتوانید توضیح دهید که چرا به مبلغی که درخواست کرده‌اید نیاز دارید و چگونه قصد دارید از این پول استفاده کنید. سرمایه‌گذاران خواهند خواست بدانند که پول آن‌ها چگونه صرف می‌شود و چگونه به شما کمک می‌کند تا به اهداف کسب‌وکاری که برای خود تعیین کرده‌اید برسید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
خانه