ایموبلایزر خودرو چیست؟
سیستم ایموبلایزر خودرو (که با عنوان بی حرکت کننده موتور نیز شناخته میشود) یک قطعه الکترونیکی است که امنیت خودروها را تامین میکند و به عنوان یک عامل بازدارنده در برابر سرقت وسیله نقلیه عمل مینماید. کار ایموبلایزر این است که از دور زدن سیستم سیم کشی و استارت زدن خودرو بدون سوییچ جلوگیری میکند، بنابراین شخصی که سوییچ خودرو را نداشته باشد نمیتواند آن را روشن کند. طبق آمارها از زمان نصب ایموبلایزر روی خودروها، سرقت خودرو کمتر شده است.
از دهه 1990 میلادی که دولتها شرکتهای خودروسازی را موظف کردند تا امنیت خودروها را بالا ببرند، تقریبا تمام خودروهای استاندارد مجهز به سیستم ایموبلایزر شدهاند. نمایندگیهای خودرو نیز به طور فزایندهای ریموت یا کلیدهای هوشمند را به جای سوییچهای سنتی در اختیار صاحبان خودروها قرار میدهند. این پایه کلیدها دارای دکمههایی برای قفل کردن و باز کردن قفل درهای خودرو، باز کردن صندوق عقب و در موارد خاص، استارت موتور خودرو از راه دور و با ریموت هستند.
ایموبلایزر خودرو در واحد کنترل موتور (ECU) تعبیه شده است و روشن کردن موتور خودرو را سخت میکند، مگر اینکه از کلید صحیح استفاده کنید. این سیستم از یک کلید منحصر به فرد استفاده میکند. سازنده یک چیپست فرستنده را در سوییچ ماشین تعبیه میکند که وظیفه ذخیره کد دیجیتالی موتور را بر عهده دارد. تا زمانی که کد تراشه ترانسپوندر با ایموبلایزر مطابقت نداشته باشد، موتور روشن نمیشود.
ایموبلایزر خودرو چگونه کار میکند؟
کلید خودروهای امروزی به عنوان یکی از عناصر امنیتی خودرو محسوب میشوند. تراشههای ترانسپوندر در ریموت و کلیدهای هوشمند یافت میشوند. هنگامی که موتور را روشن میکنید یا ریموت ماشین در داخل خودرو است، این تراشهها رمز عبور را به فناوری ایموبلایزر خودرو ارسال میکنند. اگر پین کد موجود در جا کلیدی با کد موجود در سیستم ایموبلایزر مطابقت داشته باشد، خودرو روشن میشود. در غیر این صورت، اتومبیل شما روشن نمیشود.
بیشتر ایموبلایزرها در صورت استفاده از کد اشتباه برای استارت موتور، زنگ هشدار را به صدا در میآورند. علاوه بر این، برخی از سیستمهای دیجیتال خودکار در صورت تلاش برای سرقت، به سرویس امنیتی اطلاع میدهند. شرکت امنیتی با کاربر تماس میگیرد تا مطمئن شود که صاحب خودرو در ماشین نیست، بنابراین متوجه میشود که اقدام به سرقت صورت گرفته است.
برخی از شرکتها ایموبلایزرهای خود را به یک سیستم امنیتی دو لایه با کد ثابت و کد قابل تغییر ارتقا دادهاند. کد دوم در ترانسپوندر ثبت میشود و با هر بار استارت زدن ماشین تغییر میکند. هنگامی که میخواهید خودرو را استارت بزنید، ایموبلایزر ابتدا کد ثابت را بررسی میکند، سپس کد متغیر دوم را درخواست میکند که با کد ذخیره شده در پایگاه داده مقایسه میشود و سپس ماشین را روشن میکند. ماشین بدون کد دوم استارت نمیخورد.
هر بار که موتور را روشن میکنید یا با ریموت وارد خودرو می شوید، سیستم ایموبلایزر کد ثانویه را به روز میکند و نسخه کد جدید را روی ریموت مینویسد. این بدان معناست که اگر کسی مدار احتراق را قطع کند و بخواهد موتور را روشن کند، بدون کد امنیتی دوم نمیتواند. ضمنا، اگر کلید، کلید اصلی خود خودرو نباشد یا ریموت یا تراشهای وجود نداشته باشد، ماشین روشن نمیشود.
سیستم های ایموبلایزر خودرو اساسا مانع از سرقت اتومبیل میشوند. با این حال، برخی از کارشناسان امنیتی اخیراً برخی نقاط ضعف را در این سیستمها، همچون اکثر سیستمهای امنیتی، شناسایی کردهاند.
نقاط ضعف ایموبلایزرها
ایموبلایزرهای خودرو تأثیر مطلوبی بر کاهش نرخ سرقت خودرو داشتهاند. با این حال، برخی مجرمان حرفهای با روشهای نوین سرقت مثل هک کردن سیستمهای دیجیتال سعی میکنند تا این سیستم امنیتی خودرو را دور بزنند. البته این مشکل نیز با اضافه کردن لایههای امنیتی بیشتر قابل پیشگیری است.
از مهمترین نقطه ضعفها و مشکلاتی که ممکن است یک سیستم ایموبلایزر خراب به وجود آورد میتوان به این موارد اشاره کرد:
مشکل قفل کردن یا باز کردن قفل درب
دربهای بسیاری از خودروهای جدید سوراخ کلید در بیرون خودرو ندارند و کلید فیزیکی نیز ندارند. اگر ریموت خودرو خراب شود دسترسی به داخل خودرو تقریبا غیرممکن میشود. اگر ریموت یا ترانسپوندر را تعمیر نکنید، نمیتوانید دوباره به ماشین خود دسترسی پیدا کنید. کلیدهای خراب از دریافت سیگنال توسط ایموبلایزر جلوگیری میکنند و این باعث میشود خودرو از کار بیفتد.
خاموش نشدن نشانگر داشبورد
روی داشبورد برخی خودروهای خاص یک چراغ اختصاصی برای سیستم ایموبلایزر موتور وجود دارد. وقتی استارت میزنید، اگر این چراغ بعد از چند ثانیه (مثلا 3 ثانیه) خاموش نشود، کلید شما کار نخواهد کرد. همچنین، بسیاری از خودروهای جدیدتر دارای داشبورد دیجیتالی هستند که به سیستم احتراق خودرو متصل است. اگر به خاطر معیوب بودن ایموبلایزر داشبورد قفل شود ، موتور خودرو کار نخواهد کرد.
روشن نشدن موتور خودرو
یکی از نشانههای خراب بودن ایموبلایزر این است که ماشین اصلا روشن نمیشود. مشکل ممکن است مربوط به فرستنده کلید یا ایموبلایزر موتور باشد. یکی دیگر از عواملی که ممکن است موتور شما را از روشن شدن باز دارد میتواند ورود آب یا رطوبت به مدار باشد که احتمالاً آسیب قابل توجهی به ایموبلایزر وارد میکند و منجر به خرابی سیستم میشود. اگر مشکلات موتور هیچ توضیح منطقی یا فنی دیگری ندارد، سیم کشی ایموبلایزر ممکن است معیوب باشد.
مشکلات دزدگیر خودرو
بین سیستم دزدگیر خودرو و ایموبلایزر آن ارتباطی وجود دارد. هر دو با هم کار میکنند تا حداکثر امنیت را برای وسیله نقلیه فراهم کنند. اگر ایموبلایزر به درستی کار نکند، سیستم دزدگیر به درستی کار نخواهد کرد. این بدان معناست که در صورت شکستن شیشههای ماشین، سیستم دزدگیر خودرو فعال نمیشود.
نچرخیدن کلید داخل استارتر
بروز هر گونه مشکل در تراشه ترانسپوندر ممکن است منجر به عدم چرخیدن سوییچهای فیزیکی در استارتر خودرو شود. به دلایلی، ایموبلایزر داخل خودرو کد امنیتی را دریافت نمیکند. هنگامی که این اتفاق میافتد، احتمالاً آب به ریموت آسیب رسانده است یا یک تراشه شکستگی دارد.
البته به ندرت پیش میآید که ریموت خودرو یا به کلی، سیستم ایموبلایزر با مشکل و خرابی روبهرو شود، مگر اینکه سیم کشی خودرو مشکل پیدا کند. بسیاری اوقات تعویض باتری ریموت مشکل را حل میکند. در بدترین حالت نیز، با کمک یک تعمیرکار حرفهای میتوان سیستم امنیتی ایموبلایزر را دوباره به مدار برگرداند که رایجترین روش، برنامه ریزی مجدد تراشه EEPROM در ECU است.
اجزای تشکیل دهنده ایموبلایزر
همان طور که گفتیم، ایموبلایزر یک سیستم الکترونیک است و اجزای مختلفی تشکیل میشود:
- کلید اصلی
- بلوک کنترل
- مدار شکن
همچنین بسته به امکانات و پیچیدگی سیستم، ممکن است به یک یا چند رله تریپ مجهز باشد.
انواع ایموبلایزر خودرو
به طور کلی میتوان انواع مختلف ایموبلایزر خودرو را به دو دسته ایموبلایزرهای لمسی (با اثر انگشت کار میکنند) و ایموبلیزرهای غیر لمسی (از راه دور و با ریموت کار میکنند) تقسیم بندی کرد. همچنین، برخی ایموبلایزرها توسط خودروساز روی ماشین نصب میشوند و برخی دیگر توسط مراکز خدمات خودرو قابل نصب هستند.
ایموبلایزرهای OEM: این نوع ایموبلایزرها توسط خود خودروساز نصب میشوند و شامل منبع تغذیه، آنتن و کلید تراشهدار هستند.
ایموبلایزرهای رمزی: این نوع ایموبلایزرها علائه بر واحد کنترل و محرک، مجهز به صفحه کلید هستند و میتوان رمز سیستم را تنظیم و وارد کرد.
ایموبلایزرهای متصل: این نوع ایموبلایزرها برای باز کردن قفل ماشین نیاز به سیگنال اتصال دارند. این اتصال ممکن است یک کلید مخصوص با رمز مغناطیسی یا دریافت اثر انگشت باشد.
ایموبلایزرهای با کلید اتصال: در این نوع ایموبلایزرها که نمونههای اولیه این سیستم امنیتی بودند یک کلید منحصربهفرد به واحد کنترل وصل میشود، مدار را بسته و ماشین روشن میشود. از آنجایی که دور زدن این نوع ایموبلایزرها آسان بود، تولیدکنندگان آن را اصلاح کرده و رمز اضافه کردند.
ایموبلایزرهای کنترل از راه دور: این ایموبلایزرها همان سیستمهای ریموت دار هستند و بنابر محدوده پاسخگویی ریموت متفاوت هستند. ایموبلایزرهای برد کوتاه یک آنتن دارند که با فاصله چند سانتی متری سیگنال فرستنده را دریافت میکند. ایموبلایزرهای برد بلند از کانالهای رادیویی استفاده میکنند و از فاصله دورتری کار میکنند. این کانالهای رادیویی رمز گذاری شدهاند و امنیت بالایی دارند.
ایموبلایزرها با سنسور حرکتی: این نوع ایموبلایزرها، حتی اگر خودرو روشن باشد و سرقت شود، بعد از مدتی موتور خودرو را خاموش میکند. همچنین، با این نوع ایموبلایزرها میتوان خودور را از راه دور روشن کرد.
چرا طرح توجیهی تولید ایموبلایزر خودرو مهم است؟
چنانچه در این مقاله خواندیم، سیستمهای ایموبلایزر میتوانند امنیت خودروها را تا حد بسیار زیادی تامین کنند و یکی از بزرگترین دغدغههای صاحبان خودروها و حتی نیروهای انتظامی و امنیتی را برطرف کنند. یکی از محاسن سیستمهای ایموبلایزر این است که خود افراد نیز میتوانند برای نصب این سیستمها اقدام کنند و منتظر خودروسازان نباشند. برای همین به نظر میرسد طرح توجیهی تولید ایموبلایزر خودرو میتواند یک طرح اقتصادی و امنیتی بسیار خوب با نرخ بازگشت سرمایه بالا باشد.
ضمن اینکه در ایران، 6 واحد تولیدی در استانهای تهران، البرز، خراسان رضوی و فارس مشغول به تولید ایموبلایزر هستند و ظرفیت تولید مجموعا 1.441.000 قطعه را دارند.
خلاصه گزارش سرمایه گذاری
- ظرفیت تولید سالانه: 250000 دستگاه
- مساخت زمین موردنیاز: 4000 متر مربع
- زیربنای کل: 1600 متر مربع
- نیروی انسانی لازم: 28 نفر
- میزان سرمایه گذاری ثابت: 18.5 میلیارد تومان (بدون در نظر گرفتن هزینه زمین)
- ارزش ماشین آلات و تجهیزات: 9.5 میلیارد تومان
- نرخ بازده داخلی در سال مبنا: 33 درصد
- نرخ برابری دلار: 25000 تومان
کد آیسیک و کد تعرفه گمرکی ایموبلایزر خودرو
کد آیسیک (ISIC) یا طبقه بندی استانداردهای بین المللی صنایع یک روش ساده و دقیق کدگذاری است که از طریق آن میتوان اطلاعاتی نظیر هویت کالا، قطعات، مواد، مدارک و اموال را تعیین و تایید کرد. کد آیسیک تولیدات مرتبط با ایموبلایزر خودرو به شرح زیر است:
سیستم ضد سرقت خودرو: 3312512471
برای تعیین جایگاه یا ترخیص کالا از گمرک نیز نیاز به کد تعرفه گمرکی است. کد تعرفه گمرکی مرتبط با ایموبلایزر خودرو به این شرح است:
سیستم ضد سرقت خودرو: 85311000|90328900
چگونه طرح توجیهی تولید ایموبلایزر خودرو تهیه کنیم؟
اگر میخواهید به صورت کاملا حرفهای یک طرح توجیهی تولید ایموبلایزر خودرو تهیه کنید، کارشناسان ما در شرکت طرح نویس آماده ارائه خدمات به شما عزیران هستند.
بخشی از خدمات شرکت طرح نویس در این حوزه عبارتند از:
-انجام مطالعات امکان سنجی و بازاریابی برای محصولات و خدمات
-بررسی پتانسیل صادراتی و شناسایی بازار محصولات صنعتی
-انجام طرح های توجیهی برای استارتاپ ها و شرکت های دانش بنیان
-انجام طرح های توجیهی به منظور جذب سرمایه گذار خارجی
-ثبت نام و انجام فرآیند اخذ جواز تاسیس، ثبت نام سامانه بهین یاب، کارا و سیتا
– تهیه طرح توجیهی برای ثبت اختراع و پارک های علم و فناوری
– طراحی و اجرای پروژه های صنعتی
منتظر شما هستیم…