ورق کنگره دار چیست و چه کاربردی دارد؟
ورق کنگره دار (corrugated sheet) که تحت عنوان ورق موجدار و ورق توخالی نیز شناخته میشود، از جمله مواد غیر آلاینده و قابل بازیافت است و خواص فیزیکی، شیمیایی، مکانیکی و حرارتی خاصی دارد که در سایر ترموپلاستیکها یافت نمیشود. ورق های کنگره دار ساخته شده از پلی پروپیلن (PP) و ورق پلی استایرن (PS)، یک ماده عالی با شفافیت بالا، وزن سبک، مقاومت در برابر ضربه و مقاومت در برابر آب است و به طور گسترده در صنعت چاپ و تبلیغات، بسته بندی صنعتی و صنایع حفاظت از محصولات استفاده میشوند.
ورق های کنگره دار PP را اندازهها و ضخامتهای مختلف تولید میشود که بنابر نیاز و نوع کاربرد ضخامت این ورقها را میتوان از 2 میلی متر تا 12 میلی متر تغییر داد. ورق های کنگره دار شامل ورق پلی اتیلن (HDPE) ، ورق پلی پروپیلن (PP)، ورق پلی استایرن (PS) و ورق اکریلونیتریل بوتادین استایرن هستند که هر یک از آنها کاربردهای خاصی دارند و د ربعضی موارد میتوانند به عنوان جایگزین یکدیگر مورد استفاده قرار بگیرند. ورق های کنگره دار PP و PS علاوه بر صنایع تبلیغات و بسته بندی در صنایع ساختمانی و دکوراسیون، صنعت کشاورزی، خودروسازی و غیره کاربرد زیادی دارند.
همچنین، از آنجایی که ورق های پلاستیکی موجدار سبک اما سخت هستند، به راحتی میتوان آن را خم کرد و به هر اندازهای برش داد. برای همین در ساخت و طراحیهای هنری، تولید جعبه کادو، قاب عکس، قفسه و پارتیشن، بسته بندی مواد غذایی، تابلوسازی، درب و پنجره سازی، دیوار و سقف کاذب و موارد بسیار دیگر کاربرد دارند.
خصوصیات ورق های کنگره دار
در سال 1884، شیمیدان سوئدی، کارل اف. دال، فرآیندی را برای خمیر کردن تراشههای چوب به یک کاغذ قوی ابداع کرد که در برابر پاره شدن، شکافتن و ترکیدن مقاومت میکند. او آن را فرآیند کرافت نامید. ورق های کنگره دار امروزی نیز که از همین فرآیند الکو گرفتهاند، مادهای سفت، محکم و سبک هستند که از سه لایه پلاستیکی (یا مقوایی) تشکیل شدهاند.
دو لایه خارجی که به دلیل طراحی یکنواخت و موقعیت موازی به ورق پلاستیکی دو جداره معروف هستند، یک لایه داخلی از پلاستیک لانه زنبوری شکل را در کنار هم نگه میدارند. این باعث میشود ورق های پلاستیکی کنگره دار یکی از سبکترین، همه کارهترین و ضربهگیرترین مواد پلاستیکی موجود در بازار باشند. پلی پروپیلن یک پلیمر ترموپلاستیک بسیار محکم با pH خنثی است که به آن اجازه میدهد تا در برابر شرایط مختلف آب و هوایی و دمای بیرونی مقاوم باشد و برای مدت طولانی با حداقل سایش و پارگی دوام آورد.
ورق های کنگره دار در برابر نفوذ آب و چربی مقاوم و غیر سمی هستند. همچنین امکان بازیافت و استفاده مجدد را دارند. شکل دادن به این ورقها آسان است، تنوع رنگ بالایی دارند (شفاف، آبی، قرمز، سبز، مشکی و…) و به راحتی میتوان روی آنها هر چیزی را چاپ کرد. ضخامت این ورقها معمولا بین 2 تا 12 میلیمتر است و در هر اندازهای قابل برش هستند، اما اندازه استاندارد ورق های کنگره دار 2440×1220 است. ضمنا، در برابر جریان الکتریسیته عایق هستند.
معایب ورق های کنگره دار پلاستیکی
ورق های کنگره دار پلاستیکی به طور کامل تخریب پذیر نیستند. اگرچه این یک ماده نسبتاً بادوام است، اما قرار نیست پلاستیک موج دار برای همیشه دوام بیاورد و در نهایت نشانههایی از ساییدگی و پارگی را نشان میدهد. بسته به عناصر و شرایطی که در معرض آن قرار میگیرد و در مدت زمان طولانی، ممکن است متوجه محو شدگی، خم شدن و حتی پارگی در گوشههای آنها شوید. برای محافظت بیشتر، میتوانید وسایلی از این جنس را با روکش مات لمینت کنید تا طول عمر آنها افزایش یابد.
ورق های موجدار پلاستیکی با اینکه قابل بازیافت هستند، اما سازگار با محیط زیست نیستند، بنابراین ممکن است لازم باشد آنها را مستقیماً به یک مرکز بازیافت ببرید. همچنین میتوان آنها را به سایر وسایل معمول خانگی مانند پارچهای پلاستیکی برای مواد شوینده لباسشویی، بطریهای نوشابه، بطریهای شامپو و غیره تبدیل کرد. همچنین توجه به این نکته مهم است که فرآیند تولید پلاستیکهای موجدار به دلیل ضایعات کربن میتواند بر محیط زیست تاثیر منفی بگذارد.
انواع ورق های موج دار
فرآیند تولید ورقهای موج دار یا همان کنگره دار شباهت زیادی به ورق های ساده دارد و فقط در بخش دای و قالب ریزی با هم تفاوت دارند. بر همین اساس، انواع ورق های پلیمری را میتوان به چند دسته کلی تقسیم بندی کرد که هر کدام ویژگیها و کاربردهای خاص خود را دارند:
- ورق های کنگره دار ساده
- ورق های کنگره دار ترموفرمینگ
- ورق های کنگره دار فومی
- ورق های کنگره دار خاص
فرآیند تولید ورق های ساده و ترموفرمینگ شبیه به هم است و تفاوت اصلی این دو ورق مربوط به ضخامت ورق تولید شده میباشد. از آنجایی که ورق های ترموفرمینگ در مراحل بعدی با روشهای مختلف شکل دهی میشوند، در مقایسه با ورق های کنگره دار ساده ضخامت کمتری دارند.
ورق های کنگره دار فومی ماهیت کاملا متفاوتی دارند. از آنجایی که این ورق ها اصطلاحا پف دارند، دانسیته این نوع ورقها بسیار پائین و موارد کاربرد آنها نیز با سایر ورق های گنگره دار متفاوت است. به علت وجود هوا در شبکه پلیمری این نوع ورقها، هدایت گرمایی آن بسیار پایین بوده و به همین دلیل، بیشتر برای ایزولاسیون مناسب هستند.
ورق های کنگره دار خاص نیز که بیشتر مورد توجه هستند شامل انواع کامپوزیتهای پلیمر- پلیمر، پلیمر- فلز، پلیمر – چوب و پلیمر- مواد معدنی میشوند و به علت کیفیت بسیار بالا، به تازگی این محصولات جایگزین انواع دیگر ورق های موجدار شدهاند.
تولید ورق های گنگره دار از پلی پروپیلن (PP) و پلی استایرن (PS)
ماده اصلی تولید ورق های موجدار پلاستیکی پلی پروپیلن (PP) است. اغلب تولیدکنندگان برای صرفه جویی در هزینه، فیلرها و مواد بازیافت شده را نیز اضافه میکنند. ضمن اینکه با توجه به کاربرد ورق، مواد دیگری همچون عامل الکترواستاتیک، بازدارنده شعله و غره مورد استفاده قرار میگیرند. این مواد بر اساس نسبتهای مشخص با هم ترکیب و وارد دستگاه اکسترودر میشوند. سپس در دمای مشخص ذوب شده و با فشار مشخص به بیرون تزریق میشوند.
از دیگر ماشین آلات مورد نیاز برای تولید ورق های کنگره دار میتوان به چیلرهای خنک کننده، دستگاه آسیاب (برای بازیافت مواد) و کمپرسور هوا اشاره کرد.
ورق های کنگره دار پلی پروپیلن (PP) در رنگها و ابعاد مختلف و در دو نوع ساده و کارتن پلاست تولید میشوند. این ورقهای صنعتی از هموپلیمر یا کوپلیمر پروپیلن تولید میشوند و نوع گرید به کار رفته ویژگیهای ورق را تعیین میکند. تولیدکنندگان ورق های کنگره دار PP، این محصولات را بر مبنای سفارش و کاربردهای موردنیاز تولید میکنند. علاوه بر گرید پلی پروپیلن، جرم مولکولی، شاخص جریان مذاب، رزین به کار رفته، تعادل بین فشردگی و سفتی نیز در تعیین ویژگیهای ورق موجدار نقش دارند.
ورق های کنگره دار پلی استایرن (PS) نیز به همین صورت تولید میشوند، فقط ممکن است به دلیل تفاوت در برخی ویژگیها (مثل شفافیت بالا و عایق بودن در برابر جریان الکتریسیته) کاربردهای متفاوتی داشته باشند.
در حال حاضر، تولید ورق های کنگره دار در 85 مجموعه در استانهای مختلف ایران از جمله گیلان، سمنان، آذربایجان شرقی، خراسان رضوی، قم، فارس، مازندران و غیره در حال انجام است که ظرفیت تولید مجموعا 147.979 تن را دارند.
تفاوت بین پلی پروپیلن و پلی اتیلن
پلی اتیلن و پلی پروپیلن در دسته بندی پلیمرهای مصنوعی قرار میگیرند، به این معنی که از تعداد زیادی واحد کوچکتر تشکیل شدهاند. “پلی” به تعداد مونومرهای مورد استفاده در تولید اشاره دارد. از نظر فیزیکی، این دو ماده بسیار شبیه به هم هستند. هر دو وزن سبکی دارند، مقاومت بالایی در برابر ضربه دارند و غیر سمی هستند. با این حال، تفاوتهای قابل توجهی نیز بین آنها وجود دارد:
- پلی اتیلن میتواند در برابر نور شفاف باشد و نور را از خود عبور دهد، در حالی که پلی پروپیلن فقط میتواند ظاهر شفاف داشته باشد اما نور را عبور ندهد.
- پلی اتیلن بهتر از پلی پروپیلن دمای سرد را تحمل میکند.
- پلی پروپیلن به عنوان یک عایق الکتریکی عملکرد بهتری دارد.
- نقطه ذوب پلی پروپیلن بالاتر از پلی اتیلن است.
- پلی اتیلن کمی محکمتر از پلی پروپیلن است.
- پلی پروپیلن نسبت به پلی اتیلن سفتتر و در برابر مواد شیمیایی و حلالهای آلی مقاومتر است.
- پلی پروپیلن حالت کشسانی ندارد و معمولاً سفتتر از پلی اتیلن است.
کد آیسیک و کد تعرفه گمرکی طرح تولید ورق های کنگره دار PP و PS
کد آیسیک (ISIC) یا طبقه بندی استانداردهای بین المللی صنایع یک روش ساده و دقیق کدگذاری است که از طریق آن میتوان اطلاعاتی نظیر هویت کالا، قطعات، مواد، مدارک و اموال را تعیین و تایید کرد. کد آیسیک طرح تولید ورق های کنگره دار پلاستیکی به شرح زیر است:
صفحه و ورق کارتن از پلی پروپیلن: 2520512394
انواع صفحه و ورق از پلی استایرن: 2520412401
برای تعیین جایگاه یا ترخیص کالا از گمرک نیز نیاز به کد تعرفه گمرکی است. کد تعرفه گمرکی برای پلیمرهای اتیلن 392010 میباشد.
خلاصه گزارش سرمایه گذاری
- ظرفیت تولید سالانه: 2000 تن
- مساحت زمین موردنیاز: 3000 مترمربع
- زیربنای کل: 1500 مترمربع
- نیروی انسانی لازم: 30 نفر
- میزان سرمایه گذاری ثابت: 9.5 میلیارد تومان (بدون در نظر گرفتن هزینه زمین)
- ارزش ماشین آلات و تجهیزات: 2.8 میلیارد تومان
- نرخ بازده داخلی در سال مبنا: 40 درصد
- نرخ برابری دلار: 30000 تومان
چگونه طرح توجیهی تولید ورق های گنگره دار PP یا PS تهیه کنیم؟
اگر میخواهید به صورت کاملا حرفهای یک طرح توجیهی تولید ورق های کنگره دار پلاستیکی تهیه کنید، کارشناسان ما در شرکت طرح نویس آماده ارائه خدمات به شما عزیران هستند.
بخشی از خدمات شرکت طرح نویس در این حوزه عبارتند از:
-انجام مطالعات امکان سنجی و بازاریابی برای محصولات و خدمات
-بررسی پتانسیل صادراتی و شناسایی بازار محصولات صنعتی
-انجام طرح های توجیهی برای استارتاپ ها و شرکت های دانش بنیان
-انجام طرح های توجیهی به منظور جذب سرمایه گذار خارجی
-ثبت نام و انجام فرآیند اخذ جواز تاسیس، ثبت نام سامانه بهین یاب، کارا و سیتا
– تهیه طرح توجیهی برای ثبت اختراع و پارک های علم و فناوری
– طراحی و اجرای پروژه های صنعتی
منتظر شما هستیم…