طرح توجیهی تولید ابزار آلات به بررسی تولید این محصول پرداخته است. به زبان ساده، ابزار آلات وسایل و لوازمی هستند که توسط انسان برای انجام راحتتر و سریعتر برخی کارها ابداع و ساخته میشوند. ابزار آلات میتوانند ساده و کوچک یا بسیار پیچیده و بزرگ باشند. انجام بسیاری از کارها بدون وجود ابزار مناسب غیرممکن است. هر ابزاری برای انجام کار خاصی طراحی و تولید میشود و باید داراس استانداردهای مشخصی باشد تا ضمن عملکرد بهینه، ایمنی را نیز تضمین کند.
در کنار ابزار آلات، یراق آلات قرار میگیرند. قطعات کوچک و کاربردی مثل پیچ و اتصالات، لولا و لوازم جانبی که معمولا از فلز یا پلاستیک سخت هستند و ممکن است برای انجام هر کاری لازم باشند.
انواع ابزار آلات
به طور کلی میتوان ابزار آلات مختلف را بنابر نوع منبع تغذیه و نیروی محرکه به پنج دسته تقسیم بندی کرد:
ابزار آلات دستی
به هر ابزاری که با کمک نیروی دست کار کند ابزار دستی گفته میشود. این دسته از ابزارها بسیار رایج هستند و کار کردن با آنها ساده است. ابزارهای دستی از دیرباز مورد استفاده همه افراد بودهاند و در هر خانه، کارگاه و کارخانهای پیدا میشوند. چکش، آچار، پیچ گوشتی، انواع انبرها، اره و… در دسته بندی ابزارهای دستی قرار میگیرند.
ابزار آلات برقی
ابزارهایی که نیروی محرکه آنها انرژی برق است جزو این دسته قرار میگیرند. در ساخت این ابزارهای برقی از موتورهای مختلفی استفاده میشود تا انرژی الکتریکی را به انرژی مکانیکی تبدیل کنند. استفاده از ابزارهای برقی انجام کارها را بسیار سادهتر و سریعتر میکند. در عین حال، کار کردن با برخی از این ابزارها نیاز به کسب مهارت دارد. دریل، سنگ فرز، سنبادهزنهای برقی و…جزو ابزارهای برقی پرکاربرد هستند. نکته مهم در خصوص این نوع ابزارها، ضرورت رعایت نکات ایمنی در تولید و همچنین هنگام کار کردن با آنها است.
ابزار آلات شارژی
از لحاظ نجوه عملکرد، ابزارهای شارژی بسیار شبیه به ابزارهای برقی هستند، با این تفاوت که انرژی مورد نیاز آنها به جای جریان مستقیم برق از طریق باتری تامین میشود. ابزارهای شارژی اصولا ابزارهای کوچک، سبک و ارگونومیک هستند که قابلیت جابهجایی دارند و جاهایی مورد استفاده قرار میگیرند که امکان دسترسی به برق مستقیم وجود ندارد. بسیاری از تولیدکنندگان مطرح ابزارهای برقی نمونه شارژی ابزار آلات را نیز طراحی و تولید نموده و به بازار عرضه کردهاند.
ابزار آلات بادی
در مقایسه با ابزارهای برقی و شارژی، ابزارهای بادی ساختار سادهتر و استهلاک کمتری دارند اما کاربرد این ابزارها کمتر از ابزارهای برقی و شارژی است و محدودیت جابهجایی نیز دارند. میخکوبها، منکنه کوبها و دریلهای بادی از جمله متداولترین ابزارهای بادی هستند.
ابزار آلات هیدرولیکی
ابزارهای هیدرولیکی یا روغنی زیرمجموعههای زیادی دارند. معمولا دستگاههای صنعتی و پالایشگاهی با این سیستم کار میکنند. چکشهای هیدرولیک، دریل واگنهای هیدرولیک، جکهای هیدرولیک و… در این دسته از ابزارها قرار میگیرند.
چرا طرح توجیهی تولید ابزار آلات مهم است؟
یک سازنده ابزار طراحی محصول را درک میکند و قطعات، ابزار و ادواتی تولید میکند که در ساخت و طراحی محصولات خاص کاربرد داشته باشند. ساخت ابزار ممکن است نیاز به دانش بالای مهندسی داشته باشد. توصیه سازنده ابزار میتواند بر طراحی صنعتی نیز تأثیر بگذارد – به طوری که ساخت ایده آسانتر شود. سازنده ابزار معمولاً در یک کارگاه تخصصی کار میکند و با استفاده از تعدادی ابزار دستی و تجهیزات خاص دیگر مانند ماشینهای تراش، دستگاههای فرز، دستگاههای سنگ زنی و غیره ساخت ابزار و قطعات موردنظر را انجام میدهد.
به طور کلی، ابزارسازی برای ساخت ابزارهایی است که به تولید قطعات یا محصولات مختلف کمک میکند. در طول فرآیند ساخت ابزارآلات، ابزارهای دقیق و ماشین آلات ساخت، نگهداری یا آزمایش قطعات یا محصولات لازمه کار هستند. علاوه بر این، به دلیل ماهیت متمایز کار ابزارسازی، مهندسان ابزارساز اغلب مجبورند ابزارهای سفارشی طراحی و تولید کنند یا ابزارهای استاندارد را اصلاح نمایند.
برای انجام هر کاری، چه کارهای سادهای که در هر خانهای پیش میآید و چه کارهای سنگین و حرفهای، انواع ابزار آلات موردنیاز هستند. بازار این صنعت بازار بسیار بزرگی است که انتها ندارد. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که طرح توجیهی تولید ابزار آلات، در هر سطحی و با هر اندازهای، میتواند یک پروژه اقتصادی و پولساز باشد. ضمن اینکه، بازار ابزارآلات در ایران عمدتا یک بازار وارداتی است و تولید داخلی میتواند از خروج ارز جلوگیری نماید.
در عصر حاضر، بسیاری از طراحان و تولیدکنندگان ابزار از طراحی به کمک کامپیوتر (CAD) و ساخت به کمک کامپیوتر برای بهره میبرند. به عنوان مثال اگر برای ریختهگری اجزای جدید یک محصول یا قطعه به یک قالب نیاز دارید، این سازنده ابزار است که این قالب را طراحی کرده و میسازد. اگر قالب مدت زیادی مورد استفاده قرار گرفته و حالا فرسوده شده است، این ابزارساز است که آن را تعمیر میکند. برخی از کارهای ظریف به یک ابزارساز نیاز دارند تا کارهای برش، سنگ زنی و تکمیل را با دست خود انجام دهد.
در حال حاضر، 8 واحد تولیدی در استانهای تهران، اصفهان، سمنان، خراسان رضوی، مازندران، مرکزی، لرستان و البرز با ظرفیت تولید مجموعا 809.350 قطعه فعالیت میکنند.
مواد و تجهیزات لازم برای تولید ابزار آلات
اصولا برای تولید ابزار آلات انواع ابزارها و تجهیزات ساده و پیچیده مورد استفاده قرار میگیرند. از رایانه و برنامههای طراحی صنعتی گرفته تا ابزار و تجهیزات هیدرولیک و پنوماتیک، ابزار و تجهیزات کارگاهی و تعمیرگاهی، ابزار و تجهیزات تست دقت و کیفیت و ایمنی، و تجهیزات و ماشین آلات ویژه که برای طراحی و تولید ابزارهای خاص کاربرد دارند موردنیاز هستند. گاهی نیز لازم است برای یک پروژه خاص، تولیدکننده برای خودش، ابزار خاص ابداع و تولید کند.
البته هر یک از این تجهیزات، بسته به نیاز ابزارساز و اندازه کسب و کار او، ممکن است اصلا مورد استفاده قرار نگیرد یا بتوان از آن چشمپوشی کرد.
تولید و ساخت یراق آلات یکی از رایجترین و مهمترین زیرمجموعههای ساخت ابزار است. این حوزه شامل ساخت قالبها برای بسیاری از فرآیندهای تولید در ریختهگری مذاب، یا حتی برای ریختهگری قطعات قالبگیری تزریق پلاستیک است. در ساخت ابزار و یراق از موادی مثل میلگردهای چنس ترانس، آهن و برنج، ورقهای فولاد، ضایعات آهن، اسید سولفوریک، کربنات سدیم، اکسید روی، روغن و ساید مواد استفاده میشود. همچنین، بعد از تولید نیاز به بسته بندی و چاپ دارد.
فرآیند تولید ابزار آلات
کار سازندگان ابزار متنوع و بسیار کاربردی است. سازنده ابزار میتواند محصولی بسازد که تولید را چندین برابر کند و فرآیند تولید را بدون زحمت و بی نقص پیش ببرد. حجم تولید یراق آلات بسیار بیشتر از ابزار آلات است و تولیدکننده اغلب ملزم به ساخت مجموعه قالبهایی است که با تلورانس کمتر از هزار اینچ ماشین کاری میشوند.
ساخت ابزار معمولاً شامل مراحلی چون طراحی اصلی ابزار یا دستگاههای موردنیاز و ابزارهای جدید برای مطابقت با طرح توجیهی تولید ابزار آلات جدید میشود. علاوه بر طرح اولیه، مراحل آزمایش و ساخت ابزار کمک میکنند تا در نهایت ابزاری تولید شود که یک واحد صنعتی دیگر بتواند برای تولید محصولات جدید یا سایر اهداف خود از آن ابزار استفاده کند.
سازندگان ابزار مهندسان کارکشتهای هستند که با درک بسیار بالا از فرآیند طراحی تا تولید، میدانند که چگونه اجزایی را بسازند تا برای تحقق هر ایدهای کاربرد داشته باشد.
در فرآیند تولید ابزار و یراق، بعد از تهیه و آماده سازی مواد اولیه، دو مرحله کلی در دستور کار قرار میگیرد. در مرحله اول، مواد اولیه مخلوط و ذوب میشوند و در مرحله دوم، شکل دهی به مواد ترکیب شده در قالبهای طراحی شده انجام میشود. پس از انجام تمیزکاری و رفع ایرادات محصول، اسیدزدایی، پولیش کاری، سیاه کاری و برخی موارد دیگر، محصول نهایی آماده میشود.
البته در تولید ابزارهای پیشرفته این فرآیند پیچیدهتر و طولانیتر میشود و نیاز به دانش مهندسی دارد.
کد آیسیک و کد تعرفه گمرکی طرح توجیهی تولید ابزار آلات
کد آیسیک (ISIC) یا طبقه بندی استانداردهای بین المللی صنایع یک روش ساده و دقیق کدگذاری است که از طریق آن میتوان اطلاعاتی نظیر هویت کالا، قطعات، مواد، مدارک و اموال را تعیین و تایید کرد. کد آیسیک طرح تولید ابزار آلات به شرح زیر است:
ساخت آلات برنده، ابزار دستی و یراق آلات عمومی: 2893
انواع ابزار آلات دستی صنعتی: 2893312301
انواع ابزار آلات دستی کشاورزی، نجاری و بنایی: 2893312333
ابزار آلات بنایی: 2893412334
انواع ابزار آلات برش: 2893312351
ابزار آلات دستی برش (به جز قیچی): 2893412426
انواع ابزار آلات خانگی: 2893312384
ابزار آلات عمومی کوچک آموزشی – تفریحی: 3694512349
برای تعیین جایگاه یا ترخیص کالا از گمرک نیز نیاز به کد تعرفه گمرکی است. کد تعرفه گمرکی برای ابزار آلات بنایی 90318010 و برای انواع ابزارهای دستی کشاورزی، نجاری و بنایی 8201 است.
خلاصه گزارش سرمایه گذاری طرح توجیهی تولید ابزار آلات
- ظرفیت: 1630000 عدد انواع ابزار آلات
- مساحت زمین موردنیاز: 2500 مترمربع
- زیربنای مورد نیاز: 800 متر مربع
- میزان سرمایه گذاری ثابت: 100 میلیارد تومان (بدون در نظر گرفتن هزینه زمین)
- میزان سرمایه در گردش: 3 میلیارد تومان
- بازدهی طرح: 38 درصد
- نرخ برابری دلار: 60.000 تومان
این مطلب در جهت آگاهی نسبی سرمایه گذار با طرح توجیهی تولید ابزار آلات نوشته شده است و ارقام سرمایه گذاری تقریبی است.
استفاده از کلیه مطالب این سایت برای عموم آزاد می باشد، فقط در راستای حفظ زحمات تیم تولید محتوی ما خواهشمندیم در صورت برداشت از این محتوی لینک ما را درج نمایید. باسپاس